Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)

Ruim 25 jaar na de introductie van de EPC-Norm is op 1 januari 2021 een nieuw meetinstrument voor de energieprestatie van zowel nieuwe woningen als utiliteitsgebouwen ingevoerd, namelijk de BENG-methodiek. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. De BENG is een methode die voortvloeit uit de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Deze richtlijn is gericht op het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen binnen de Europese Unie. De BENG vervangt dus de EPC-Norm zoals de meeste kennen. Met de introductie van de BENG wordt in Nederland de volgende stap gezet om energieverbruik in woningen en gebouwen te beperken.

Welke eisen stelt de BENG?

De BENG staat voor Bijna Energieneutraal Gebouw. Een energieneutraal gebouw betreft een gebouw dat op jaarbasis even veel energie opwekt als dat het gebruikt. De BENG heeft namelijk als doel om energieverbruik te verminderen en de CO2 emissie te reduceren. De BENG gaat uit van drie energiezuinige eisen. Deze gelden uitsluitend voor nieuwbouw en aan iedere eis moet worden voldaan. De BENG stelt eisen aan:

  • De maximale energiebehoefte;
  • Het fossiele energiegebruik;
  • Het opwekken van hernieuwbare energie van gebouwen.

BENG 1: Energiebehoefte

De BENG stelt strenge eisen aan de maximaal benodigde hoeveelheid energie voor zowel het verwarmen als het koelen van een gebouw. Deze eis gaat dus over het beperken van de energievraag van een gebouw. Belangrijke factoren die deze eis kunnen beïnvloeden heeft overlap met het eerste punt van de Trias Energetica. Het gaan namelijk om de buitenschil van een gebouw. Daarbij gaat het om zaken zoals isolatie, luchtdichtheid, beglazing en zongericht bouwen.

BENG 2: Fossiele energiegebruik

De Beng stelt daarnaast ook eisen aan de maximale hoeveelheid fossiele brandstoffen die ingezet mogen worden t.b.v. het energieverbruik. Het uitgangspunt van de BENG voor het fossiele energieverbruik is om dit zo efficiënt mogelijk te doen. De factoren die van invloed zijn op deze eis zijn bijvoorbeeld de energiebehoefte van het gebouw, de efficiëntie van installaties en het soort ventilatiesysteem.

BENG 3: Het opwekken van hernieuwbare energie

Als het gaat om het opwekken van hernieuwbare energie stelt de BENG ook eisen. De BENG stelt namelijk een minimum aandeel van hernieuwbare energie als percentage van het totale energiegebruik. Daarbij geldt wel dat de energie opgewekt dient te worden door een installatie in, op of aan het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp.

Quadrance en duurzaamheid

Bij Quadrance is duurzaamheid een zeer belangrijk thema. Door de jaren heen hebben wij meer dan genoeg kennis en ervaring opgedaan dat wij ons een echte specialist in efficiënt en toekomstbestendig asset management mogen noemen. Wij vertalen strategisch beleid naar slimme uitvoerings- en implementatieoplossingen waarbij de continuïteit van bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft. Dit doen wij onder andere door ondersteuning te bieden bij het opstellen en/of bijstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Goed functionerende gebouwen, duurzaamheid, verantwoorde risicobeheersing en maximale kostenbesparing staan daarbij centraal. Voor zowel de korte- als lange termijn.

Benieuwd naar onze dienstverlening en hoe wij u kunnen helpen m.b.t. het verduurzamen van uw gebouwen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op voor vragen of informatie

frank

Heeft u vragen?

Rick helpt u graag verder Neem contact op
header-persoon
quote
Vragen? Stuur een appje!