Het verduurzamen van een gebouw zorgt voor zowel een lagere CO2 uitstoot als lagere energiekosten. Daardoor is het verduurzamen van een gebouw niet alleen een investering in het milieu maar ook een investering in je portemonnee. Door duurzaamheidsmaatregelen op te nemen in je onderhoudsplan werk je naar een energiezuinige toekomst toe. Maar welke maatregelen neem je op in het onderhoudsplan, en hoe pak je dit aan?
Een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) omvat maatregelen voor technische instandhouding van een gebouw. Het is een document waarin helder en concreet wordt beschreven welk onderhoud er aan een gebouw, terrein of installatie plaats moet vinden en wanneer. Daarnaast zijn grote gebouwen en bedrijfspanden, vanwege de klimaatcrisis, gebonden aan wetgeving die het verplicht om te verduurzamen. Verduurzamen kan je doen met behulp van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP). Een duurzaam meerjaren onderhoudsplan omvat namelijk, naast het reguliere onderhoud en werkzaamheden, ook energiebesparende maatregelen. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van de reguliere onderhoudsmomenten voor zowel noodzakelijk onderhoud als verduurzaming van een gebouw. Door gebruik te maken van een duurzaam meerjaren onderhoudsplan ontstaat een slimme combinatie van beide aandachtsgebieden. Een onderhoudsplan dat gericht is op duurzaamheid is overigens niet verplicht maar het is wel een slimme manier om het verplichte terugdringen van energieverbruik na te leven.
Het Klimaatakkoord kent één centraal doel, namelijk het .terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Onze overheid heeft als doel om in het jaar 2030 45% en in het jaar 2050 95% minder CO2 uit te stoten dan in het jaar 1990. Hierdoor heeft duurzaamheid steeds meer aandacht gekregen van gebouweigenaren en beheerders. Om aan het klimaatakkoord te kunnen voldoen is het noodzakelijk dat vastgoedeigenaren hun gebouwen gaan verduurzamen. Dit resulteert in een behoefte aan nieuwe stuurinformatie als input voor het technisch beheer binnen organisaties. Een goed duurzaam meerjaren onderhoudsplan (of DMOP) draagt in grote mate bij aan dit inzicht. Daarnaast helpt een duurzaam meerjaren om op een slimme manier gebruik te maken van de logische onderhoudsmomenten.
Door duurzaamheidsmaatregelen op te nemen in het onderhoudsplan kan je inspelen op toekomstig onderhoud en eventuele investeringen. Hierdoor is het mogelijk om van tevoren een financiële planning te maken. Aan de hand van het duurzame meerjaren onderhoudsplan weet je wanneer welke investeringen gedaan moeten worden. Hierdoor is het mogelijk om jezelf financieel goed voor te bereiden en eventuele subsidies aan te vragen. Daarnaast geeft het inzicht en helpt het bij beslissingen. Zo kan het misschien aantrekkelijk zijn om bepaalde maatregelen naar voren te halen. Een duurzaam meerjaren onderhoudsplan dwingt je om verder vooruit te kijken en helpt je om dit soort beslissingen te nemen.
Er zijn een tal van verschillende manieren waarop een gebouw kan profiteren van duurzaamheidsmaatregelen. Ieder gebouw is uniek. Dit betekent dat het verduurzamen van een gebouw maatwerk is. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de buitenschil, het vervangen van een installatie voor een duurzamer alternatief, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden om te verduurzamen. Quadrance kan u daarbij ondersteunen. Gezamenlijk kunnen wij het gebouw analyseren en passende duurzaamheidsmaatregelen treffen. Dit kunnen wij voor u uiteenzetten in een duurzaam meerjaren onderhoudsplan. Bent u benieuw naar wat wij eventueel voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!
Geïnteresseerd in onze datagedreven aanpak? Neem vrijblijvend contact op en ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie. Samen vinden we de beste manier om uw vastgoedbeheer slimmer, efficiënter en kostenbesparend te maken.