Criteria van duurzaam vastgoed

Wanneer men aan duurzaam vastgoed denkt, denkt men vrij snel aan goede isolatie en zonne-energie. Duurzaam vastgoed is echter meer dan alleen deze onderwerpen. Duurzaamheid is een breed begrip dat veel meer omvat. Enerzijds hebben we het over energiereductie en anderzijds gaat het over onderwerpen als toekomstbestendigheid, gebruikskwaliteit, gezondheidsaspecten en flexibiliteit.

Wat zijn de belangrijkste criteria van duurzaam vastgoed?

In Nederland heeft de overheid vijf criteria opgesteld waaraan onroerende goederen moeten voldoen voordat men het duurzaam vastgoed mag noemen. Daarbij gaat het om de volgende criteria:

  • Energiezuinigheid;
  • Materiaaltoepassing;
  • Gezondheid in gebouwen;
  • Gebruikskwaliteit;
  • Toekomstwaarde.

Als het gaat om de criteria energiezuinigheid, materiaaltoepassing en gebruikskwaliteit hebben we het over indicatoren die binnen vrijwel alle duurzaamheidsprojecten voorkomen. Bij dit criterium van duurzaam vastgoed wordt voornamelijk gekeken naar zaken zoals de isolatie van een gebouw. Men kijkt bijvoorbeeld naar de mate waarin de isolatie warmte vasthoud en of gebruik is gemaakt van recyclebare materialen. Des te beter dit geregeld is des te duurzamer uw vastgoed is en des te beter voor het milieu.

Met het criterium gezondheid in gebouwen wordt voornamelijk gekeken naar het binnenklimaat van een gebouw. Er wordt namelijk gekeken in hoeverre er sprake is van een prettig binnenmilieu. Bij dit aspect van duurzaam vastgoed gaat het bijvoorbeeld om een goede luchtkwaliteit, voldoende licht en verwarming. Daarbij is het overigens van groot belang om de eindgebruikers en niet uit het oog te verliezen.

De toekomstwaarde van duurzaam vastgoed wordt gekoppeld aan de mate waarin een pand voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. De toekomstwaarde heeft dus betrekking op de flexibiliteit van een gebouw. Als we kijken naar een bedrijfspand, dan bestaat er een risico dat het door faillissement leeg komt te staan. Indien een gebouw flexibel is en een hoge toekomstwaarde heeft betekent dit dat het pand ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Daardoor zal het niet langdurig leeg komt te staan. Dit is beter voor het milieu en de duurzaamheid van uw vastgoed.

Quadrance en duurzaam vastgoed

Duurzaamheid loopt als een groene draad door onze organisatie. Wij weten dan ook alles over duurzaam vastgoed en de weg daar naartoe. Er is meer mogelijk dan u denkt! Met een DMJOP (een Meerjaren Onderhoud Plan getoetst aan Duurzame alternatieven) heeft u een financieel overzicht van duurzame alternatieven, afgezet tegen de investering en het besparingspotentieel. 

Onze specialisten kunnen u ondersteunen bij het opstellen van een duurzaam onderhoudsplan. Daarbij maken wij gebruik van ons softwareprogramma Qur+. Een onderhoudsplan in Qur+ wordt namelijk direct omgezet naar een duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP).

Daarnaast kunnen onze specialisten u ondersteunen bij het ontwikkelen van een strategie om uw onroerende goederen te transformeren zodat deze voldoen aan de criteria van duurzaam vastgoed. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.  

Contact

frank

Heeft u vragen?

Rick helpt u graag verder Neem contact op
header-persoon
quote
Vragen? Stuur een appje!