Wat is een onderhoudsplan?

Wat is een onderhoudsplan (MJOP)?

Een MJOP is een meerjaren onderhoudsplan dat een prognose bevat van de te verwachten kosten van geplande uitvoeringsmaatregelen die op een zeker moment moeten worden uitgevoerd. 

Een MJOP is een plan waarin wordt beschreven welk onderhoud er aan de gebouwen, installaties of apparaten moet plaatsvinden. Daarnaast worden per uitvoeringsmomenten de prognoses gegeven van de te verwachten investeringskosten. 

Hoe wordt een MJOP opgesteld? 

Een MJOP wordt opgesteld door een uitvoerige inventarisatie van het gebouw en de installaties. Dit kan gedaan worden door tekeningen te inventariseren, maar ook door op locatie het gebouw te inspecteren. Een goed onderhoudsplan bestaat uit een volledig overzicht van alle assets in een gebouw. Hierbij worden de kenmerken van een asset geregistreerd. Kenmerken zijn bijvoorbeeld merk, types, conditie van een asset en het bouwjaar. 

Op basis van deze informatie wordt een uitvoeringsplan opgesteld en worden de uitvoeringsmomenten bepaald. 

Hoevaak moet een onderhoudsplan geactualiseerd worden?

Een onderhoudsplan is de basis voor de jaarlijkse begroting. Om de begroting zo nauwkeurig mogelijk op te stellen dient het onderhoudsplan actueel te zijn. Geadviseerd wordt om jaarlijks het onderhoudsplan te actualiseren. 

Een actualisatie van het onderhoudsplan bestaat uit het doornemen van alle wijzigingen in het gebouw. De wijzigingen worden verwerkt in het onderhoudsplan. Daarnaast worden de uitvoeringsmomenten uitvoerig doorgenomen en besproken met de gebruikers op locatie. Hier komt het theoretisch plan samen met de praktijk. De praktijk kennis van gebouwbeheerders, technici en managers wordt vertaald in het onderhoudsplan. 

Hulp nodig bij het actualiseren van een meerjaren onderhoudsplan?

Quadrance is specialist in efficiënt en toekomstbestendig asset management. Wij vertalen strategisch beleid naar slimme uitvoerings- en implementatieoplossingen waarbij de continuïteit van bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft. Dit doen wij onder andere door ondersteuning te bieden bij het opstellen en/of bijstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Goed functionerende gebouwen, verantwoorde risicobeheersing en maximale kostenbesparing staan daarbij centraal. Voor zowel de korte- als lange termijn.

Wilt u ondersteuning bij het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP)? Onze specialisten zijn u hier graag mee van dienst. Neem gerust contact met ons op!

frank

Heeft u vragen?

Rick helpt u graag verder Neem contact op

De persoonlijke aanpak van Quadrance

Gebouwbeheer draait om kennis, kunde en kostenbeheersing. Om risicobeheersing en een duurzame blik. Maar bovenal om mensen. De gebruikers van een gebouw. Als marktleiders in beheer en onderhoud, realiseren we ons dat als geen ander.

header-persoon
quote

Wie wil besparen, stopt met bezuinigingen"

Vragen? Stuur een appje!